BESİN AĞI

Besin zinciri
 Belirli bir alanda yaşayan bütün canlılar birbirleriyle beslenme ilişkisi kurarlar. Birbirini yiyen canlılar besin zincirini oluşturur. Canlılar üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar olarak sınıflandırılabilir.
 Üreticiler: Bitkiler üreticidir. Ekosistem için gerekli besini üretirler. Fotosentezle inorganik maddelerden organik maddeler üretirler.
 Fotosentez olayı:
 Karbondioksit + Su ——Işık——-> Besin + Oksijen
 Tüketiciler: Bitkisel ve hayvansal besinlerle beslenerek yaşamını sürdürürler. Beslenme şekline göre etçiller, otçullar ve hepçiller (Hem et, hemde otla beslenenler) olarak sınıflandırılır.
 Ayrıştırıcılar (Çürükçüller): Bitki ve hayvan atıklarını parçalayarak kendi besinlerini üretirler. Bazı bakterier ve mantarlar bu gruptadır. Besin zincirinin enerji kaynağı güneştir. Besin zincirinin başlangıcı mutlaka üreticiler bulunur. Üreticilerle beslenen diğer canlılar tüketicilerdir. Besin zincirindeki canlıların sayısının artması veya azalması diğer canlıları da etkiler. Üreticiler ——> Otçullar ———> Etçiller ———> Hepçiller Ot ———-> Çekirge ——–> Kurbağa ——-> Fare ——> Yılan ——> Atmaca Her ekosistemde çok sayıda besin zinciri bulunur.




 DERS KİTABI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder